2014. 01. 24.

Transz* Alapozó


Forrás: Ohio University LGBT Center - Trans 101* : Primer and Vocabulary
Fordította: A Szivárványon Innen

A domináns nyugati társadalom csak két szigorúan meghatározott gendert ismer el: férfi és nő. A gender-megtapasztalás akkor kezdődik el, amikor az orvos ezen két gender egyikét ráosztja az újszülöttre a nemi szervei kinézete alapján. A gondviselői és kortársai megerősítik a gyerekben ezt a gendert - identitást, szerepeket és gender kifejezést osztanak rá. A legtöbb ember olyan genderűként önazonosít, mint amit születésekor ráosztottak; őket ciszgendernek nevezik. Sok ember viszont más genderűként önazonosít, mint amit születésekor ráosztottak - ezek az emberek a transz* ernyő alá tartoznak. A gender egy komplex témakör, ami több összetevőt is magába foglal.

A gender identitás annak a belső érzése, hogy az egyén férfi, nő, mindkettő, egyik sem, vagy bármi más. Ez az identitás láthatatlan. A gender kifejezés a külvilág felé irányuló kifejezése egy személy genderének, amely magába foglalhatja a testbeszédet, öltözködést, hajstílust és az önkifejezés más módjait. Míg a gender kifejezés gyakran látható, nem feltétlenül jelzi az egyén identitását. Az egyetlen módja annak, hogy megtudjuk egy személy genderét, az, ha ő elmondja nekünk.

Elterjedt tévhit az, hogy a szexuális orientáció és a gender identitás ugyanazt jelentik. Röviden, a gender identitás az egyén belső érzése a saját genderéről, míg a szexuális orientáció azt jelzi, hogy milyen genderű emberekhez vonzódik szexuálisan az illető. Éppúgy, mint a ciszgender emberek, a transz* emberek is lehetnek queer-ek vagy heterók.

A transz* közösség nagyon változatos, sokféle identitást és tapasztalatot foglal magába. Különösen fontos megjegyezni, hogy a transz* identitásokat nem egyetlen testi megtapasztalás vagy a testi átmenet határozza meg. Néhány transz* ember egyáltalán nem változtatja meg a testét, mások keresztülmennek hormonterápián, de nem vetik alá magukat műtéteknek (vagy fordítva), míg megint mások a testi átmeneti lehetőségek egy más kombinációját választják. A gendert nem határozzák meg a testi jellemzők, és a gender identitásokat tiszteletben kell tartani függetlenül az egyén személyes átmenettel kapcsolatos döntéseitől vagy szükségleteitől.

(Legutóbb frissítve: 2018. 4. 13.)